Tentoonstellingen


Het MAI heeft diverse tentoonstellingen georganiseerd, soms over een specifieke fotograaf, soms rondom een thema. Omdat het MAI geen eigen tentoonstellingsruimte heeft, wordt steeds naar partners gezocht om de collecties aan het brede publiek te tonen.

 

te zien vanaf 12 oktober:

WIM SONNEVELD VEREEUWIGD

Central Hal Stadsarchief van 12 oktober t/m 28 januari 2018
toegang gratis

 

Bijzondere en deels onbekende foto’s uit de collecties van het Maria Austria Instituut/MAI en objecten uit de Bijzondere Collecties van de UvA ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Wim Sonneveld.

We nodigen u graag uit om de komen kijken naar o.a. de platenhoesfoto’s van Paul Huf, de showdia’s van Jutka Rona, de kleedkamerfoto’s van Maria Austria en de portretten van Philip Mechanicus.

 

 FL Sonneveld uitsnede001

 

foto Frits Lemaire/MAI

  
 

Op zondag 14 januari organiseert het MAI in het kader van de tentoonstelling een unieke filmvertoning:

 

+/- 9000 keer Wim Sonneveld

Een collage van Kees Brusse

 

Toen Wim Sonneveld 35 jaar in het vak zat, in 1971, besloot acteur-filmmaker Kees Brusse een filmportret van hem te maken. Hij volgde Sonneveld gedurende enkele weken met een filmploeg; bij repetities, plaatopnamen, thuis, op straat in het Amsterdam van de jaren zeventig, in het Rijksmuseum, en in Frankrijk bij zijn nieuwe buitenverblijf.

 

Brusse maakte er een indrukwekkende collage van; prachtig in beeld gebracht en verfrissend gemonteerd. Het werd een ongekend intiem portret.

 

Dit jaar werd de film door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid opnieuw gescand van het originele filmnegatief. Het eindresultaat is verrassend opgefrist en zal op 14 januari voor het eerst te zien zijn in het Stadsarchief. Bovendien werd de film in deze vorm nooit eerder uitgezonden op de televisie.

 

Datum: 14 januari 2018

Tijd: 15.00 uur

Waar: Bodeplein, 2e etage, Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32.

Gratis toegang (vol=vol)