2016 Versnel Ontsloten

30 juni t/m 31 augustus

Centrale hal Stadsarchief

Gratis toegang

 

Eerder digitaliseerde het Maria Austria Instituut (MAI) tienduizend glasnegatieven van architectuurfotograaf Jan Versnel. Het resultaat is een fascinerend overzicht van de wederopbouwarchitectuur in Nederland (maibeeldbank.nl). Hedendaagse architectuurfotografen beschouwen de fotografie van Jan Versnel nog immer als inspiratiebron. Inmiddels  digitaliseerde het MAI het tweede deel van zijn archief met als afsluiting  een verrassende expositie waarin onbekend werk van de Meester. Met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

JV zelf

afbeelding Hasselblad fotografeert Jan Versnel, 1966

2016 KLIK fotografie vroeger en nu

KLIK - Fotografie vroeger en nu

 

IKC ‘Laterna Magica’ ligt aan de Eva Besnyöstraat op IJburg. In de buurt liggen ook de Paul Huf – en Maria Austriastraat  en het Sem Presser- en Kees Schererhof. Allemaal bekende Amsterdamse fotografen waarvan de archieven zijn ondergebracht bij het Maria Austria Instituut (MAI).  In het project KLIKfotografie vroeger en nu zijn Laterna Magica en het MAI onder de bezielende leiding van kunstenares Julia Mandle op zoek gegaan naar de vele mogelijkheden waarop de werkelijkheid met één KLIK kan worden vastgelegd. 

 

IJburg is een woonwijk in ontwikkeling. Het onderzoeken en vastleggen van die ontwikkeling bevordert het gevoel van verbondenheid met de omgeving. Het benoemen  van hier woon ik, ga ik naar school en dat vind ik leuk, mooi, prettig en soms ook raar en naar geeft vorm aan een eigen identiteit.  KLIKfotografie vroeger en nu gaat over het greep krijgen op je eigen omgeving met behulp van het medium fotografie en geïnspireerd door het werk van de vijf topfotografen die een eigen straat of hof kregen op IJburg.  

 

Met de leerlingen is in een reeks workshops ingegaan op de vele uiteenlopende facetten van fotografie. De kinderen maakten kennis met fotografie in analoge tijden en leerden de weg op de Beeldbank van het MAI. Iconische foto’s van de professionele fotografen werden bestudeerd en door leerlingen opnieuw  geënsceneerd en gefotografeerd. De eigen omgeving werd met een nieuwe blik verkend en vastgelegd. Wat duidelijk werd is dat kennis over fotografie van vroeger, absoluut van invloed is op de met de Ipad gemaakte foto’s van nu.

 

KLIK – fotografie vroeger en nu resulteerde in honderden door de leerlingen gemaakte foto’s die van 15 juni tot september in de school worden gepresenteerd. Vervolgens heeft een deskundige jury de 15 mooiste foto’s geselecteerd die samen met 15 foto’s van de MAI fotografen van 6 juli tot en met 24 oktober te zien zijn in de kofferkluizen van het Stadsarchief aan de Vijzelstraat in Amsterdam. 

2015 De Sterren van Lex

De Sterren van LexSterren van Lex


Lex van Rossen

20.07-20.09.2015

Kofferkluizen Stadsarchief Amsterdam

 

Samenstelling

MAI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popfotograaf Lex van Rossen (Haarlem 1950 Amsterdam 2007) was een frontsoldaat aan het podium en ook nog eens portretfotograaf bij uitstek. Met zijn zwart/wit fotografie wist hij de essentie van een optreden in één opname vast te leggen. 

 

2015 Appel in NY

Appel in NYAPPEL

Sem Presser

18.12.2015-17.04.2016

Kofferkluizen Stadsarchief Amsterdam

 

Samenstelling

MAI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Vincent Van Gogh In Amsterdam (Stadsarchief Amsterdam) toont het Maria Austria Instituut, Appel In New York, het kleurrijk resultaat van een bezoek van fotograaf Sem Presser aan de schilder. Appel werkte medio jaren zestig tot begin jaren zeventig in New York. Daar maakte hij gebruik van de ateliers van figurist Walasse Ting en van popart kunstenaar Richard Lindner (69 Street). Presser portretteerde hem begin 1967 in zijn studio en in de galerie van Martha Jackson op iets meer dan een steenworp afstand van Lindner’s adres. Appel had er een solo expositie. 

 

2014 LICHT!

LICHT!Licht

Hans Dukkers

30.12.2014-08.03.2015

 

Samenstelling 


MAI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modefotograaf Hans Dukkers (1920-1985) maakte in opdracht van de firma Pope de wandkalender voor 1967. Pope was toen de lichtdivisie van Philips. Hoewel de diverse modellen hier en daar schalks in de lens kijken was de lichtkalender een toonbeeld van deugdzaamheid en degelijkheid,  inherent aan de lampen van Philips. De opnamen maakte Dukkers met een ateliercamera op 13x18 vlakfilmdia’s. Voor die tijd een weinig gebruikt formaat.  Van de kalenders zal geen exemplaar bewaard meer zijn. De oorspronkelijke dia’s ervan verkeren daarentegen in perfecte staat. Het Maria Austria Instituut/MAI toont de serie ter verlichting van deze donkere maanden.