2016 KLIK fotografie vroeger en nu


KLIK - Fotografie vroeger en nu

 

IKC ‘Laterna Magica’ ligt aan de Eva Besnyöstraat op IJburg. In de buurt liggen ook de Paul Huf – en Maria Austriastraat  en het Sem Presser- en Kees Schererhof. Allemaal bekende Amsterdamse fotografen waarvan de archieven zijn ondergebracht bij het Maria Austria Instituut (MAI).  In het project KLIKfotografie vroeger en nu zijn Laterna Magica en het MAI onder de bezielende leiding van kunstenares Julia Mandle op zoek gegaan naar de vele mogelijkheden waarop de werkelijkheid met één KLIK kan worden vastgelegd. 

 

IJburg is een woonwijk in ontwikkeling. Het onderzoeken en vastleggen van die ontwikkeling bevordert het gevoel van verbondenheid met de omgeving. Het benoemen  van hier woon ik, ga ik naar school en dat vind ik leuk, mooi, prettig en soms ook raar en naar geeft vorm aan een eigen identiteit.  KLIKfotografie vroeger en nu gaat over het greep krijgen op je eigen omgeving met behulp van het medium fotografie en geïnspireerd door het werk van de vijf topfotografen die een eigen straat of hof kregen op IJburg.  

 

Met de leerlingen is in een reeks workshops ingegaan op de vele uiteenlopende facetten van fotografie. De kinderen maakten kennis met fotografie in analoge tijden en leerden de weg op de Beeldbank van het MAI. Iconische foto’s van de professionele fotografen werden bestudeerd en door leerlingen opnieuw  geënsceneerd en gefotografeerd. De eigen omgeving werd met een nieuwe blik verkend en vastgelegd. Wat duidelijk werd is dat kennis over fotografie van vroeger, absoluut van invloed is op de met de Ipad gemaakte foto’s van nu.

 

KLIK – fotografie vroeger en nu resulteerde in honderden door de leerlingen gemaakte foto’s die van 15 juni tot september in de school worden gepresenteerd. Vervolgens heeft een deskundige jury de 15 mooiste foto’s geselecteerd die samen met 15 foto’s van de MAI fotografen van 6 juli tot en met 24 oktober te zien zijn in de kofferkluizen van het Stadsarchief aan de Vijzelstraat in Amsterdam.