Over het MAI


 

WINTERAANBIEDING december 2021

 
Koop een print en steun het MAI!
Op veler verzoek is het MAI voor het tweede jaar van start gegaan met een speciale printverkoop. We zijn alweer aangekomen bij de laatste editie van dit jaar met een selectie van twee foto's uit het werk van Henk Jonker. De foto die hij in 1959 maakte in Artis is inmiddels een klassieker, met een mooi verhaal.

Alle foto's hieronder van Maria Austria, Eva Besnyö, Nico van der Stam en Henk Jonker kunnen tot eind januari aangeschaft worden!

 
Het verhaal van Murugan
Het lijkt een sprookje, het verhaal van de Indische olifant Murugan. Amsterdamse kinderen wilden heel graag een jong olifantje in Artis maar er waren alleen vrouwelijke olifanten. Kinderen uit de Spaarndammerbuurt schreven toen een brief aan premier Pandit Nehru van India en die werd zowaar beantwoord. Zo belandde Murugan in Amsterdam. Bij zijn aankomst in de haven, in 1954, werd het kleine olifantje door duizenden mensen begroet als een idool. Daarna werd hij naar Artis gebracht.
Murugan is vernoemd naar de zoon van de hindoegod Shiva. Hij werd al snel opgeleid in het vervoeren van vrachtjes en mocht vrij rondlopen in de dierentuin. Na een tijdje oefenen met zandzakken mochten ook kinderen op de nek van Murugan zitten.
Tegenwoordig zou een ritje op de nek van een olifant ondenkbaar zijn, de eisen voor het dierenwelzijn waren vroeger heel anders. Olifanten mochten buiten hun kooien rondlopen en zelfs ritjes door de stad maken. Dit is voor veel oudere Amsterdammers nog steeds een onuitwisbare herinnering. Op 4 juni 2003 heeft de dierentuin de zieke olifant laten inslapen. In die tijd was hij met zijn vijftig jaar de oudste mannelijke olifant van Europa.

 MAI-HJ-PA102print1600

 © Henk Jonker/ Artis 1959

 

MAI-HJ090print16002

© Henk Jonker/Volendam 1947

 

BESTELLEN

 De foto's worden gedrukt op fine art pigment papier formaat 20 x 25 cm, beeldformaat circa 19 x 19 cm, voorzien van originele stempel en certificaat. De meesterdrukkers van Fotovaklaboratorium De Verbeelding verzorgen de afdrukken en verzending.
De verkoopprijs bedraagt € 125,- inclusief btw en bezorging binnen Nederland.
Hoe bestelt u een afdruk:
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van MAI Winteraanbieding 2021
Geef uw keuze aan:
1. Olifant in de sneeuw, Artis Amsterdam 1959
2. Vrouw met wasgoed, Volendam 1947
3. Beide foto's

 


Vermeld in de mail uw naam en adresgegevens (+ verzendgegevens indien afwijkend). Vervolgens ontvang u van ons een factuur en na betaling krijgt u de afdruk thuis gestuurd (track & trace).

 
*Alle aanbiedingen zijn geldig tot 31 januari 2022!

 

 
De maand december is gereserveerd voor fotograaf Henk Jonker (1912-2002)
Henk Jonker wordt geboren in Berkhout (NH). Het gezin Jonker verhuist naar Amsterdam en Henk volgt een driejarige opleiding voor radiotelegrafie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt hij bij het Amsterdamse bevolkingsregister waar hij tot zijn onderduiken, in 1944, het verzet helpt aan persoonsbewijzen.
Bij het verzet leert hij zijn latere vrouw, fotografe Marie Östreicher (Maria Austria) kennen. Zij leert hem de fijne kneepjes van het fotografie vak en samen met haar en enkele collega’s uit het verzet richten ze in mei 1945 het fotopersbureau Particam (‘partizanen camera’) op. Jonker begint na de oorlog met fotograferen en heeft daarbij vooral oog voor gewone mensen, straattaferelen en kleine momenten. Hij is tijdens de Wederopbouw een van de bekende reportagefotografen van ons land. Daarnaast fotografeert hij veel theater, toneel, opera en ballet.
In 1955 selecteert Edward Steichen een foto van Henk Jonker voor de beroemde tentoonstelling en boek ‘The Family of Man’. Meer informatie: Steichen Collection

 

Bij World Press Photo ’59 wint hij met een foto van het Nederlands ballet. In de jaren zestig, na zijn scheiding van Maria Austria, woont hij enige tijd in Spanje. Nadat hij weer naar Nederland is verhuisd, fotografeert hij nog een tijd en legt zich daarna toe op kunstschilderen. In 1998 wordt in Amsterdam de fototentoonstelling ‘Holland zonder Haast’ aan hem gewijd, met daarbij het eerste deel van de succesvolle gelijknamige publicatie.

 

 


 

HERFSTAANBIEDING 2021 derde editie

 

Op veler verzoek gaat het MAI voor het tweede jaar van start met een speciale printverkoop. We bieden de komende maanden weer afdrukken aan van fotografen uit onze collectie. U kunt elke maand kiezen uit twee verschillende foto's van één fotograaf. Zo haalt u voor een sympathiek bedrag een klassieker in huis. Bovendien steunt u met deze aankoop het MAI en het behoud van een bijzondere collectie.

 

 

Met trots presenteren wij voor onze derde editie de ongeëvenaarde muziekfotograaf Nico van der Stam. Ter gelegenheid van de boekuitgave,'Pink Floyd, The Nico van der Stam Archives', door samensteller en Pink Floyd kenner Charles Beterams, hebben we deze keer een extra afdruk in de aanbieding.

 

MAI-NvdS-PF-bbprint

© Nico van der Stam/Pink Floyd in Londen 1967

 

MAI-NvdS-Supremes-bb-print

 © Nico van der Stam/The Supremes in Amsterdam 1964

 

NvdS MJ-bb print

© Nico van der Stam/Mick Jagger in Kurhaus 1964

 

De foto's worden gedrukt op fine art pigment papier formaat 20 x 25 cm, beeldformaat circa 19 x 19 cm, voorzien van originele stempel en certificaat. De meesterdrukkers van Fotovaklaboratorium De Verbeelding verzorgen de afdrukken en verzending.

 

De verkoopprijs bedraagt € 125,- inclusief btw en bezorging binnen Nederland.

 

Hoe bestelt u een afdruk:
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van MAI Herfstaanbieding 2021 - 3e editie

 

Geef uw keuze aan:
1. Mick Jagger, Kurhaus 1964
2. The Supremes, Amsterdam 1964
3. Pink Floyd, Londen 1967
4. Alle drie de foto's

 

Vermeld in de mail uw naam en adresgegevens (+ verzendgegevens indien afwijkend). Vervolgens ontvang u van ons een factuur en na betaling krijgt u de afdruk thuis gestuurd (track & trace).

 

Voor meer informatie over deze en andere aanbiedingen kijk op maibeeldbank.nl/printverkoop

 

*Alle aanbiedingen zijn geldig tot en met 31 december 2021

 

Pink Floyd - THE NICO VAN DER STAM ARCHIVES

door Charles Beterams

 

NICO-VAN-DER-STAM-omslag-definitief-30-Sep-2021-voorkant

 

De foto's die Nico van der Stam in Amsterdam en Londen maakte, behoren tot de meest iconische van Pink Floyd uit 1967. Tijdens het onderzoek voor een boek over Pink Floyd in Nederland ontdekte Charles Beterams dat de handvol bekende foto's deel uitmaken van een uitgebreide collectie foto's van de Engelse band. Verborgen in de omvangrijke archieven van het Maria Austria Instituut bleken er tientallen niet eerder gepubliceerde dia's en negatieven bewaard te zijn gebleven van de twee sessies uit 1967, maar ook van concerten in het Amsterdamse Concertgebouw in 1969 en 1970.

 

 De unieke collectie - waarvan meer dan vijftig foto's niet eerder gepubliceerd - worden nu bijeengebracht in een prachtig fotoboek dat deze maand in een gelimiteerde oplage verschijnt bij The Bee Smart Book Co.

Govert de Roos - hij maakte als assistent van Nico van der Stam foto's van het Pink Floyd-concert in Ahoy' in 1971, waarmee het sportpaleis voor het eerst als concertpodium gebruikt werd - schreef het voorwoord.

Het boek is verkrijgbaar via www.floydstuff.com

 

De maand november is gereserveerd voor de legendarische fotograaf Nico van der Stam 1925-2000

Nico van der Stam geboren in Rotterdam is een van Nederlands eerste popfotografen. Na jarenlang gewerkt te hebben bij de grotere jazzpodia maakt autodidact van der Stam in de jaren zestig furore met zijn foto's van popmuzikanten. Met de opkomst van de popmuziek gaat er een nieuwe wereld voor hem open en zijn jazzfotografie krijgt er een mededinger bij.

 Van der Stam fotografeert voor platenhoezen, muziekbladen en voor de mateloos populaire Rijam agenda. Hij legt niet alleen de Nederlandse popscene vast maar ook talloze buitenlandse bands die in Nederland optreden, inmiddels grote namen zoals; The Doors, The Rolling Stones, Pink Floyd, Marianne Faithful, Frank Zappa, The Beach Boys, David Bowie, Aretha Franklin, Miles Davis en vele anderen. Fotobureau Van der Stam kan het werk bijna niet aan en hij neemt assistenen in dienst die later bekende popfotografen worden, zoals Claude Vanheye en Govert de Roos.

 Een fascinerend aspect van Nico van der Stams fotografie is dat de muzikanten nog jong zijn en in vele gevallen nog niet weten dat ze wereldberoemd zullen worden. Je ziet het in hun blik en dat geeft zijn foto's een extra dimensie. Naast het werk als popfotograaf blijft zijn grote liefde de straatfotografie en hij noemt zichzelf dan ook graag chroniqueur van het Amsterdamse leven.

 

 


 
 HERFSTAANBIEDING 2021 tweede editie

 

Op veler verzoek gaat het MAI voor het tweede jaar van start met een speciale printverkoop. We bieden de komende maanden weer afdrukken aan van fotografen uit onze collectie. U kunt elke maand kiezen uit twee verschillende foto's van één fotograaf. Zo haalt u voor een sympathiek bedrag een klassieker in huis. Bovendien steunt u met deze aankoop het MAI en het behoud van een bijzondere collectie.

Met trots presenteren wij voor onze tweede editie de vermaarde Hongaars-Nederlandse fotograaf Eva Besnyö. Haar werk en persoon staan nog steeds volop in de belangstelling, getuige diverse internationale tentoonstellingen. In Berlijn (2011/12) in de Berlinische Galerie door Das Verborgene Museum, Parijs (2012) in het Jeu de Paume, Keulen (2018) in het Käthe Kollwitz Museum en onlangs in haar geboorteplaats Boedapest (2020/21) een grote overzichtstentoonstellling in het Kassák Múzeum. Nog steeds te zien als virtuele expositie zie hier

 

EB Leidsekade

© Eva Besnyö/Leidsekade, Amsterdam 1951

 

EB cello

© Eva Besnyö/zigeunerjongen, Hongarije 1931


De foto's worden gedrukt op fine art pigment paper formaat 20 x 25 cm, beeldformaat circa 18 x 23 cm (uitsnede uit negatief, door kunstenaar Besnyö zelf bepaald), voorzien van originele stempel en certificaat. De meesterdrukkers van Fotovaklaboratorium De Verbeelding verzorgen de afdrukken en verzending.
De verkoopprijs bedraagt € 125,- inclusief btw en bezorging binnen Nederland.
Hoe bestelt u een afdruk:
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van MAI Herfstaanbieding 2021 - 2e editie
Geef uw keuze aan:
1. Leidsekade Amsterdam, kinderen vissen, 1951
2. Zigeunerjongen Hongarije, 1931
3. Beide foto's

Vermeld in de mail uw naam en adresgegevens (+ verzendgegevens indien afwijkend). Vervolgens ontvang u van ons een factuur en na betaling krijgt u de afdruk thuis gestuurd (track & trace).

Voor meer informatie over deze en andere aanbiedingen kijk op maibeeldbank.nl/printverkoop
*Alle aanbiedingen zijn geldig tot en met 31-12-2021

 

 

De maand oktober is gereserveerd voor fotograaf Eva Besnyö (1910-2003)
Eva Besnyö wordt in Boedapest geboren. Op haar vijftiende krijgt ze een Kodak Brownie, daarmee begint haar fascinatie voor fotografie. Na het gymnasium volgt Eva een opleiding bij de destijds bekende fotograaf József Pécsi. Van haar vader krijgt ze vervolgens een Rolleiflex. Met dit type camera zal zij tot 1969 blijven werken.
In 1930 vertrekt ze naar Berlijn en leert daar haar latere echtgenoot John Fernhout kennen. Via hem wordt zij opgenomen in de kring rond de schilderes Charley Toorop. In het beroemde schilderij 'De Maaltijd der Vrienden' zijn Eva en John Fernhout opgenomen. In de jaren dertig fotografeert Eva veel architectuur in opdracht.
Door toenemend antisemitisme wordt het voor haar te gevaarlijk om als joodse fotograaf in Berlijn werkzaam te blijven. Na een vakantie in Hongarije verhuist zij naar Nederland. Aan het Balatonmeer in Hongarije maakt zij de beroemde foto van de jongen met cello.
Na de oorlog verlegt ze haar werkterrein naar documentaire series. In de jaren zeventig is Besnyö intensief betrokken bij de Dolle Mina beweging, die ze dan ook uitgebreid vastlegt. In haar latere leven ontvangt zij vele prestigieuze prijzen, waaronder de Dr. Erich Salomon prijs in Berlijn en richt ze samen met Paul Huf de stichting Fotografie Museum Amsterdam (FOAM) op.

 

 


  

HERFSTAANBIEDING 2021

 

Op veler verzoek gaat het MAI voor het tweede jaar van start met een speciale printverkoop. We bieden de komende maanden weer afdrukken aan van fotografen uit onze collectie.
U kunt elke maand kiezen uit twee verschillende foto's van één fotograaf. Zo haalt u voor een sympathiek bedrag een klassieker in huis.
Bovendien steunt u met deze aankoop het MAI en het behoud van een bijzondere collectie. Met trots presenteren wij voor onze eerste editie van 2021 onze naamgeefster Maria Austria!

 

MAI106Poppenwagen-print 800 bb

 © Maria Austria/Meisje in Vondelpark 1956

 

© Maria Austria/ Feestverlichting Leidseplein 1956

 

 

De foto's worden gedrukt op fine art pigment paper formaat 20 x 25 cm, beeldformaat 19 x19 cm, voorzien van originele stempel. De meesterdrukkers van Fotovaklaboratorium De Verbeelding verzorgen de afdrukken en verzending.
De verkoopprijs bedraagt € 125,- inclusief btw en bezorging binnen Nederland.
Hoe bestelt u een afdruk:
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van MAI Herfstaanbieding 2021 - 1e editie
Geef uw keuze aan:
1. Meisje in Vondelpark, 1956
2. Feestverlichting Leidseplein, 1956
3. Beide foto's

Vermeld in de mail uw naam en adresgegevens (+ verzendgegevens indien afwijkend). Vervolgens ontvang u van ons een factuur en na betaling krijgt u de afdruk thuis gestuurd (track & trace).

 

 

De maand september is gereserveerd voor fotograaf Maria Austria (1915-1975)

Maria Austria wordt in Karlsbad (Bohemen) als Marie Karoline Oestreicher geboren. Na het gymnasium vertrekt ze naar Wenen en volgt daar een vakopleiding voor fotografie. In 1937 vlucht de Joodse Austria naar Amsterdam.
Na de bevrijding richt ze samen met Aart Klein, Willem Zilver Rupe en haar latere echtgenoot Henk Jonker fotobureau Particam (Partizanen Camera) op.

In 1956 stappen Zilver Rupe en Klein uit Particam en vanaf 1963 runt Maria Austria het fotobureau alleen.
Austria fotografeert o.a. de wederopbouw, de watersnoodramp en het achterhuis, maar wordt bekend door haar fotografie van de podiumkunsten in Nederland.

Met behulp van assistenten waaronder Vincent Mentzel, Jaap Pieper en Bob van Dantzig legt Austria het ontstaan en de bloei van het Holland Festival vast; vele opera- en balletproducties, beroemde gastdirigenten en solisten.
Het experimentele theater heeft haar speciale aandacht.

In 2018 vindt een succesvolle overzichtstentoonstelling plaats in het Joods Historisch Museum. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt een zeer omvangrijke biografische schets van haar leven en werk door Martien Frijns van AFdH-uitgevers.

"Maria Austria was een van de belangrijkste fotografen in ons land van de twintigste eeuw. Toch is haar werk de laatste jaren een beetje in de coulissen beland", zegt conservator Bernadette van Woerkom van het Joods Historisch Museum (JHM).

 


 

Het Maria Austria Instituut (MAI) verzamelt en exploiteert fotoarchieven van bijzondere kwaliteit van fotografen die een uitgesproken band met Amsterdam hebben. Het MAI doet dat om het werk van de fotografen blijvend deel uit te laten maken van het visuele erfgoed van ons land.

In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam worden de archieven bewaard, beheerd en, waar mogelijk, gedigitaliseerd. Het MAI brengt de archieven onder de aandacht van het publiek en organiseert presentaties, tentoonstellingen, boeken en educatieve activiteiten.

Het MAI is een cultureel ondernemer zonder structurele subsidie en is niet gericht op het maken van winst. Het MAI financiert zijn activiteiten deels door foto's uit haar archieven te exploiteren. De fotografen en hun nabestaanden staan tenminste de helft van hun auteursrechtvergoeding af om de missie van MAI te kunnen realiseren. Incidentele bijdragen vullen het budget aan.

ANBI

Het MAI bezit de culturele ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Bij een culturele ANBI status is tevens de Geefwet van toepassing: donateurs mogen 1,25 keer het bedrag van de gedane gift in aanmerking nemen voor de giftenaftrek bij een gift van maximaal 5000 euro. Het RSIN nummer is 94.53.192.  Zie hiervoor ook de Geefwet bij de Belastingdienst.

 

Download hier informatie over doelstelling, beleidsplan en bestuur van het MAI.

Download hier het jaarverslag van 2012

Download hier het jaarverslag van 2013

Download hier de jaarrekening van 2013

Download hier de jaarrekening van 2014

Download hier de jaarrekening van 2015

Download hier de jaarrekening van 2016

Download hier de jaarrekening van 2017

Download hier de jaarrekening van 2018

Download hier de jaarrekening van 2019

 

 


 

 

NIEUWS /MAI Nieuwsbrief


Per 2015 introduceerde het MAI een digitale nieuwsbrief met informatie over zijn activiteiten en uiteraard verrassend beeld dat aansluit bij de actualiteit. U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen of het contactformulier in te vullen.

 

 

 


 

 

  

Foto's uit de MAI collectie sieren al vele publicaties, cd- en platenhoezen:

 

T003   T017   T005 

T008   T007   T000