Over het MAI


Koop een print en steun het MAI!

 

 

 

zomerserie 2020 2e editie

 

 

AW meisje voor beeldbank klein

© Ad Windig, meisje in de mist, Wijk aan Zee 1955

 

Aw brug voor beeldbank klein

© Ad Windig, jongetje op brug, Reguliersgracht Amsterdam 1959

 

De foto's worden afgedrukt op fine art pigment paper formaat 20x25 cm, beeldformaat 19x20,5 cm voorzien van originele stempel. De verkoopprijs bedraagt euro 125,- inclusief btw en bezorging binnen Nederland. 

Fotovaklaboratorium De Verbeelding verzorgt de afdrukken en verzending.

 

Hoe bestelt u een afdruk:

 

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv MAI Zomerserie 2020 - 2e editie

 

Geef uw keuze aan:

1. meisje in de mist, Wijk aan Zee 1955

2. jongetje op brug, Reguliersgracht Amsterdam 1959

 

Vermeld in de mail uw naam en adresgegevens (+ verzendgegevens indien afwijkend). Vervolgens ontvang u van ons een factuur en na betaling krijgt u de afdruk thuis gestuurd (track & trace).

 

De maand juli is gereserveerd voor fotograaf Ad Windig.

 

Ad Windig (Heemstede 1912-Callantsoog 1996) behoort tot de groep GKf fotografen die na de Tweede Wereldoorlog het gezicht van de Nederlandse reportage fotografie hebben bepaald.

Na het zien van de tentoonstelling foto '37 in het Stedelijk Museum Amsterdam besluit Ad Windig fotograaf te worden. Hij gaat fotografie lessen volgen bij Emmy Andriesse en Carel Blazer. Hij was op zijn beurt leermeester van Ed van der Elsken en Philip Mechanicus.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt hij in het kunstenaarsverzet terecht en sluit zich aan bij De Ondergedoken Camera. Vanaf 1944 fotografeert hij voor de Binnenlandse Strijdkrachten.

 

Begin jaren vijftig werkt hij samen met Carel Blazer. Zij reizen met een witte jeep landbouwbeurzen en bedrijven af om te fotograferen. De bedrijfsfotografie vormt een goede bron van inkomsten.

Ad Windig is - ten onrechte - altijd wat op de achtergrond gebleven. Zijn bescheidenheid bepaalt het karakter van zijn foto's, waarin verstilling en humor naar voren komen. Hij is de fotograaf van het understatement en niet van het grote gebaar.

  

Houd onze website in de gaten de volgende aanbieding volgt vanaf half augustus! 

 

De maand juni is gereserveerd voor fotograaf Sem Presser

 

De Amsterdamse fotograaf Sem Presser (1917-1986) heeft een avontuurlijk leven weten te combineren met de opbouw van een fotografisch oeuvre. Zijn fotografie beslaat voornamelijk het veld van vooroorlogse persfotografie tot aan de latere reportage- en reisfotografie. Artistieke pretenties waren hem vreemd: "ik ben een ambachtsman''. Met subtiele humor en een scherp oog voor absurdistische details legde Presser de wereld om zich heen vast.

 

  

                 

© Sem Presser/MAI, boven New York 1961 en onder Ierland jaren zestig

__________________________________________________________________________

 

 Het Maria Austria Instituut (MAI) verzamelt en exploiteert fotoarchieven van bijzondere kwaliteit van fotografen die een uitgesproken band met Amsterdam hebben. Het MAI doet dat om het werk van de fotografen blijvend deel uit te laten maken van het visuele erfgoed van ons land.

 

In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam worden de archieven bewaard, beheerd en, waar mogelijk, gedigitaliseerd. Het MAI brengt de archieven onder de aandacht van het publiek en organiseert presentaties, tentoonstellingen, boeken en educatieve activiteiten.

 

Het MAI is een cultureel ondernemer zonder structurele subsidie en is niet gericht op het maken van winst. Het MAI financiert zijn activiteiten deels door foto's uit haar archieven te exploiteren. De fotografen en hun nabestaanden staan tenminste de helft van hun auteursrechtvergoeding af om de missie van MAI te kunnen realiseren. Incidentele bijdragen vullen het budget aan.

 

ANBI

Het MAI bezit de culturele ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Bij een culturele ANBI status is tevens de Geefwet van toepassing: donateurs mogen 1,25 keer het bedrag van de gedane gift in aanmerking nemen voor de giftenaftrek bij een gift van maximaal 5000 euro. Het RSIN nummer is 94.53.192.  Zie hiervoor ook de Geefwet bij de Belastingdienst.

 

 

Download hier informatie over doelstelling, beleidsplan en bestuur van het MAI.

Download hier het jaarverslag van 2012.

Download hier het jaarverslag van 2013.

Download hier de jaarrekening van 2013.

Download hier de jaarrekening van 2014.

Download hier de jaarrekening van 2015.

Download hier de jaarrekening van 2016.

Download hier de jaarrekening van 2017.

Download hier de jaarrekening van 2018.

 

 

 ____________________________________________________________________________

 

 

 

NIEUWS /MAI Nieuwsbrief


Per 2015 introduceert het MAI een digitale nieuwsbrief met informatie over zijn activiteiten en uiteraard verrassend beeld dat aansluit bij de actualiteit. U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen of het contactformulier in te vullen.

 

 

 


  

 

 

  

Foto's uit de MAI collectie sieren al vele publicaties, cd- en platenhoezen:

 

T003   T017   T005 

T008   T007   T000