Over het MAI


 
 

HERFSTAANBIEDING 2021

 

Op veler verzoek gaat het MAI voor het tweede jaar van start met een speciale printverkoop. We bieden de komende maanden weer afdrukken aan van fotografen uit onze collectie.
U kunt elke maand kiezen uit twee verschillende foto's van één fotograaf. Zo haalt u voor een sympathiek bedrag een klassieker in huis.
Bovendien steunt u met deze aankoop het MAI en het behoud van een bijzondere collectie. Met trots presenteren wij voor onze eerste editie van 2021 onze naamgeefster Maria Austria!

 

MAI106Poppenwagen-print 800 bb

 © Maria Austria/Meisje in Vondelpark 1956

 

© Maria Austria/ Feestverlichting Leidseplein 1956

 

 

De foto's worden gedrukt op fine art pigment paper formaat 20 x 25 cm, beeldformaat 19 x19 cm, voorzien van originele stempel. De meesterdrukkers van Fotovaklaboratorium De Verbeelding verzorgen de afdrukken en verzending.
De verkoopprijs bedraagt € 125,- inclusief btw en bezorging binnen Nederland.
Hoe bestelt u een afdruk:
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van MAI Herfstaanbieding 2021 - 1e editie
Geef uw keuze aan:
1. Meisje in Vondelpark, 1956
2. Feestverlichting Leidseplein, 1956
3. Beide foto's

Vermeld in de mail uw naam en adresgegevens (+ verzendgegevens indien afwijkend). Vervolgens ontvang u van ons een factuur en na betaling krijgt u de afdruk thuis gestuurd (track & trace).

 

 

De maand september is gereserveerd voor fotograaf Maria Austria (1915-1975)

Maria Austria wordt in Karlsbad (Bohemen) als Marie Karoline Oestreicher geboren. Na het gymnasium vertrekt ze naar Wenen en volgt daar een vakopleiding voor fotografie. In 1937 vlucht de Joodse Austria naar Amsterdam.
Na de bevrijding richt ze samen met Aart Klein, Willem Zilver Rupe en haar latere echtgenoot Henk Jonker fotobureau Particam (Partizanen Camera) op.

In 1956 stappen Zilver Rupe en Klein uit Particam en vanaf 1963 runt Maria Austria het fotobureau alleen.
Austria fotografeert o.a. de wederopbouw, de watersnoodramp en het achterhuis, maar wordt bekend door haar fotografie van de podiumkunsten in Nederland.

Met behulp van assistenten waaronder Vincent Mentzel, Jaap Pieper en Bob van Dantzig legt Austria het ontstaan en de bloei van het Holland Festival vast; vele opera- en balletproducties, beroemde gastdirigenten en solisten.
Het experimentele theater heeft haar speciale aandacht.

In 2018 vindt een succesvolle overzichtstentoonstelling plaats in het Joods Historisch Museum. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt een zeer omvangrijke biografische schets van haar leven en werk via AFdH-uitgevers.

"Maria Austria was een van de belangrijkste fotografen in ons land van de twintigste eeuw. Toch is haar werk de laatste jaren een beetje in de coulissen beland", zegt conservator Bernadette van Woerkom van het Joods Historisch Museum (JHM).

 


 

Het Maria Austria Instituut (MAI) verzamelt en exploiteert fotoarchieven van bijzondere kwaliteit van fotografen die een uitgesproken band met Amsterdam hebben. Het MAI doet dat om het werk van de fotografen blijvend deel uit te laten maken van het visuele erfgoed van ons land.

In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam worden de archieven bewaard, beheerd en, waar mogelijk, gedigitaliseerd. Het MAI brengt de archieven onder de aandacht van het publiek en organiseert presentaties, tentoonstellingen, boeken en educatieve activiteiten.

Het MAI is een cultureel ondernemer zonder structurele subsidie en is niet gericht op het maken van winst. Het MAI financiert zijn activiteiten deels door foto's uit haar archieven te exploiteren. De fotografen en hun nabestaanden staan tenminste de helft van hun auteursrechtvergoeding af om de missie van MAI te kunnen realiseren. Incidentele bijdragen vullen het budget aan.

ANBI

Het MAI bezit de culturele ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Bij een culturele ANBI status is tevens de Geefwet van toepassing: donateurs mogen 1,25 keer het bedrag van de gedane gift in aanmerking nemen voor de giftenaftrek bij een gift van maximaal 5000 euro. Het RSIN nummer is 94.53.192.  Zie hiervoor ook de Geefwet bij de Belastingdienst.

 

Download hier informatie over doelstelling, beleidsplan en bestuur van het MAI.

Download hier het jaarverslag van 2012

Download hier het jaarverslag van 2013

Download hier de jaarrekening van 2013

Download hier de jaarrekening van 2014

Download hier de jaarrekening van 2015

Download hier de jaarrekening van 2016

Download hier de jaarrekening van 2017

Download hier de jaarrekening van 2018

Download hier de jaarrekening van 2019

 

 


 

 

NIEUWS /MAI Nieuwsbrief


Per 2015 introduceerde het MAI een digitale nieuwsbrief met informatie over zijn activiteiten en uiteraard verrassend beeld dat aansluit bij de actualiteit. U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen of het contactformulier in te vullen.

 

 

 


 

 

  

Foto's uit de MAI collectie sieren al vele publicaties, cd- en platenhoezen:

 

T003   T017   T005 

T008   T007   T000