Maria Austria

1915 - 1975

Maria Austria, geboren in Karlsbad (huidige Tsjechië), volgde in Wenen een vakopleiding voor fotografie. In 1937 vluchtte de Joodse Austria voor het opkomende nazisme naar Amsterdam. Na de bevrijding richtte ze samen met Aart Klein, Wim Zilver Rupe en haar latere echtgenoot Henk Jonker fotobureau Particam op. Austria fotografeerde o.a. de wederopbouw, de Watersnoodramp en het Achterhuis, maar werd bekend door haar fotografie van de podiumkunsten in Nederland. In 1956 stapten Zilver Rupe en Klein uit Particam. In 1963 ging Austria, inmiddels gescheiden van Jonker, alleen verder. Met behulp van assistenten waaronder Vincent Mentzel, Jaap Pieper en Bob van Dantzig.

Austria legde het ontstaan en de bloei van het Holland Festival vast, vele opera- en balletproducties, beroemde gastdirigenten en solisten. Later werd ze ook huisfotograaf van het avantgardistische Mickery Theater. Haar minder bekende documentaire werk is te zien in
Holland zonder Haast 4. Maria Austria. Een uitgave van het MAI in 2001.

Begin 2018 is het lijvige fotoboek uitgekomen Maria Austria Fotografe bij AfdH Uitgevers (auteur Martien Frijns.) Tot 2 september 2018 is de tentoonstelling Maria Austria. Leven voor de fotografie in het Joods Historisch Museum te zien te Amsterdam.

Bekijk alle foto's van deze fotograaf