Matthijs Schrofer

1942

Op 4-jarige leeftijd verhuisde Matthijs Schrofer samen met zijn moeder vanuit Den Haag naar Amsterdam. Zijn moeder werkte voor fotografe Emmy Andriesse. Op 15-jarige leeftijd kocht Schrofer zijn eerste camera. Schrofer bezocht de MTS voor fotografie in 1959-1960.

In 1965 werd hij assistent van fotograaf Frits Gerritsen. Een jaar later vestigde Schrofer zich als zelfstandig fotograaf in Amsterdam en richtte zich op mode- en portretfotografie. Hij werkte vooral voor Avenue, Revue en Libelle, maar ook voor Hitweek en het Parool.

In 1967 organiseerden de kleding- en sieraadontwerpers Gijs Bakker en Emmy van Leersum een spraakmakend en beroemd geworden modeshow in het Stedelijk Museum Amsterdam. Schrofer fotografeerde de door hun ontworpen kragen en sieraden. Deze foto’s zijn zo vaak gereproduceerd dat ze met het beeld van de modeshow zijn samengevallen.
In 2014 vond een reprise van De show van Gijs+Emmy in het Stedelijk plaats.

Schrofer begon in 1968 als reclamefotograaf te werken totdat hij zich vanaf 1974 volledig op zijn studie psychologie richtte. Sinds 1983 werkt Schrofer weer als (freelance) fotograaf maar ook als illustratieredacteur.

Bekijk alle foto's van deze fotograaf